Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) poli

Moeite met het opendraaien van deksels? ’s Nachts tintelingen in de handen of vingers? Laat u soms zomaar dingen vallen? Is de dweil uitwringen moeilijk? Dan kan het zijn dat u het Carpaal Tunnel Syndroom heeft.  
   
Onze neurologen hebben een speciaal CTS-spreekuur, zowel op locatie Veldhoven als locatie Eindhoven. In deze afspraak wordt al het nodige onderzoek verricht door de neuroloog en gaat u binnen 30 – 45 minuten naar huis met een diagnose en een behandelplan.
  
Het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) is een aandoening aan de binnenzijde van de pols waarbij de middelste armzenuw (nervus medianus) bekneld zit in de carpale tunnel. De middelste armzenuw raakt bekneld in deze carpale tunnel wanneer het bindweefsel of de bekleding van de pezen in en rondom de carpale tunnel gezwollen is. In de carpale tunnel lopen de buigpezen van de vingers en de middelste armzenuw, deze zenuw is meest gevoelig voor druk door de zachte structuur.
  
Klachten
De klachten ontstaan door beknelling van de zenuw en zijn vaak uiteenlopend van een tintelend en soms pijnlijk gevoel in de hand of vingers, een “slapende” hand, dove vingertoppen, krachtsverlies in de hand en soms zelfs pijn tot in de schouder of nek, waardoor een juiste diagnose op basis van de klachten soms moeilijk is. `s Nachts hebben patiënten vaak de meeste klachten en wordt men wakker van vooral tintelende vingers. Schudden van de hand vermindert dan de klachten. Overdag treden de tintelingen vaak op tijdens fietsen, een boek lezen of tijdens autorijden. CTS is een van de meest voorkomende neurologische aandoeningen en komt bij vrouwen (nog) vaker voor dan bij mannen. Het kan aan beide handen voorkomen.
  
Onderzoek en diagnose
De neuroloog zal u enkele vragen stellen of de klachten die u heeft en een kort lichamelijk neurologisch onderzoek verrichten. Met elektromyografie (EMG) van de betrokken spieren en de middelste armzenuw kan uitsluitsel worden gegeven of er al dan niet sprake is van een carpaal tunnel syndroom. Dit EMG wordt door de neuroloog zelf verricht en bestaat uit elektroden die op uw vingers worden geplakt, gevolgd door stroomstootjes om zo de zenuw en spier te activeren. Het EMG geeft informatie over de snelheid van de zenuwgeleiding door de carpale tunnel, bij CTS is er een vertraging in deze geleiding.
 
Behandeling
CTS is goed te behandelen. Als er milde klachten zijn, kan begonnen worden met een nachtspalkje. Soms volstaat een injectie met een medicijn dat de zwelling vermindert en de pijn bestrijdt. De injectie wordt gegeven aan de binnenzijde van de pols, vlak bij de carpale tunnel en kan meteen worden gegeven door de neuroloog waardoor u snel weer klachtenvrij bent. Het kan ook zijn dat u geopereerd moet worden om de druk op de zenuw weg te halen, een operatie die gebeurt onder plaatselijke verdoving. De neurologen van het Máxima werken nauw samen met de plastisch chirurgen waar u, indien nodig, direct dezelfde dag terecht kunt voor een eerste intake gesprek.
  
Herkent u de klachten? Neem dan contact op met uw huisarts. Deze kan u doorverwijzen naar de neurologen van het Máxima die een speciaal CTS-spreekuur hebben op beide locaties. Hier kunt u vaak al binnen enkele dagen terecht.

  

Verantwoordelijk specialisten 

  

Patiëntenvoorlichting
Informatie via de Nederlandse Vereniging voor Neurologie 

deksels

Openingstijden op werkdagen
8.30-17.00 uur

 

Bereikbaarheid
(040) 888 8410

 

Spreekuren
Locatie Veldhoven
De Run 4600
5504 DB Veldhoven
Dinsdag              9.00 uur - 11.00 uur
Donderdag         9.00 uur - 11.00 uur

 

Locatie Eindhoven
De Run 4600
5504 DB Veldhoven
Vrijdag                 9.00 uur - 11.00 uur

 

 

Interview Maximaal
december 2012

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Neurologie
(040) 888 8410

 

Openingstijden
Maandag tot en met vrijdag
08.30 uur tot 17.00 uur

 

Routebeschrijving