Ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson, en dan?

Dhr. Smets, Valkenswaard

De ziekte van Parkinson is een hersenziekte waarbij zenuwcellen in de middenhersenen langzaam afsterven. In verreweg de meeste gevallen is de oorzaak onbekend. Zo ook bij Ad Smets. Op 39-jarige leeftijd werd hij geconfronteerd met Parkinson, wat hij maar moeilijk kon accepteren.

“Al op jonge leeftijd had ik last van mijn rug. Uit een second opinion werd duidelijk dat ik een dubbele rughernia had, maar tegelijkertijd kreeg ik ook de diagnose Parkinson. Een progressieve ziekte, waarvan de symptomen gaandeweg erger worden. Geleidelijk aan worden bewegen en alledaagse bezigheden steeds moeilijker, ook bij mij. Zo heb ik altijd dezelfde gelaatsuitdrukking en sleep ik met mijn linker been.”

“Na de diagnose ben ik bij de afdeling neurologie van Máxima Medisch Centrum terecht gekomen. Hier ben ik begonnen met het slikken van medicijnen om de symptomen te bestrijden en de verschijnselen te verminderen. Door verschillende bijwerkingen ben ik overgestapt op een medicijnpomp, die geleidelijk de hele dag medicijnen in het lichaam pompt. De bijwerkingen werden gelukkig minder, maar door de pomp heb ik nu veel minder energie.”

“De ziekte van Parkinson heeft mijn leven veranderd. Het ergste vind ik dat ik afhankelijk ben van andere mensen en steeds meer hulpbehoevend word, omdat de aandoening langzaam verergert. Ik ben beperkt in mijn dagelijks leven, vooral in mijn mobiliteit. In de beginperiode had ik dan ook veel moeite om de ziekte te accepteren. Ik heb mijn hobby’s, zoals computeren, gitaar spelen en ik ontvang regelmatig bezoek. En als het dadelijk mooi weer is, ga ik rondrijden met mijn scootmobiel.”

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Neurologie
(040) 888 8410

 

Openingstijden
Maandag tot en met vrijdag
08.30 uur tot 17.00 uur

 

Routebeschrijving