MS

Wankel lopen, wazig zien, last van haar schouders, eigenlijk heeft Karin (48) al sinds haar vierentwintigste klachten. Door haar toenmalige huisarts voelt ze zich niet serieus genomen. ”Als ik een afspraak bij hem had, keek hij uit het raam”. Een andere huisarts stuurt haar wel door voor onderzoek. De juiste diagnose laat echter nog op zich wachten.

MS multiple sclerose

“Als eerste werd ik gezien door de reumatoloog. Verschillende diagnoses volgen, waaronder reuma, fibromyalgie, een scheve rug en een te kleine grote teen. Zo sukkelde ik door, tot ik op televisie een uitzending over een MS-patiënt zag. Ik herkende me direct in de afwijkende manier van lopen. Na wat research naar MS ben ik opnieuw naar de huisarts gegaan. Ik was ervan overtuigd dat het MS moest zijn. De neuroloog bevestigde dit.”

 

Multiple sclerose
Na de diagnose, inmiddels tien jaar geleden, staat de wereld van Karin op zijn kop. “Ik werkte, gaf sportlessen en had twee pubers en een man. Aan de ene kant was er opluchting door de erkenning van mijn klachten en aan de andere kant verdriet. De kinderen gingen mij ontzien, terwijl ik zelf mijn ziekte juist bij hen wilde compenseren. Daarbij liep ik vaak tegen mijn grenzen aan. Nu bewaar ik mijn energie liever voor mijn familie.”

Werken
“Vlak na de diagnose ben ik op mijn werk gevallen, de ziektewet ingegaan en uiteindelijk arbeidsongeschikt verklaard. Sinds zeven jaar ben ik volledig rolstoelafhankelijk en zit ik hele dagen thuis. Vervelen doe ik me gelukkig niet; ik poets graag en dat kost mij veel tijd. Computeren doe ik meerdere keren tien minuten per dag. Langer hou ik niet vol. In het weekend hebben we afspraken met vrienden.”

Gevolgen late diagnose
Karin vindt het wel jammer dat de diagnose zo laat is gesteld. “Als eerder bekend was dat ik MS heb, dan had ik de gevolgen van de ziekte met medicatie langer kunnen beperken. Gelukkig zijn de symptomen de laatste jaren stabiel. Verder heb ik sinds dit jaar een aangepaste auto. Die auto geeft mij veel vrijheid. Het gevoel alleen al dat ik nu zelfstandig naar mijn dochter en (schoon)ouders kan gaan is bijzonder. Ik heb mijn rust gevonden en ben nog steeds gelukkig.”

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Neurologie
(040) 888 8410

Openingstijden
Maandag tot en met vrijdag
08.30 uur tot 17.00 uur

Routebeschrijving