zaterdag 3 september 2016 6 fabels over hoofdpijn

Hoofdpijn is een veelvoorkomende klacht, die verschillende oorzaken kan hebben. Van de vele bekende tips om hoofdpijn tegen te gaan, is een groot deel onwaar. Yvonne Raaijmakers, hoofdpijnspecialist van Máxima Medisch Centrum geeft uitsluitsel over deze fabels.

 

1. Stress geeft hoofdpijn
Bij hoofdpijn wordt stress vaak als mogelijke oorzaak genoemd. Voor veel vormen van hoofdpijn is dit echter niet bewezen. Dat wil niet zeggen dat stress goed is voor de mens. Het kan op andere vlakken uiteraard nadelige gevolgen hebben. Stress kan wel van invloed zijn op het omgaan met en het beloop van chronische (hoofd)pijn.

 

2. Massage helpt tegen hoofdpijn
Masseren van de nek werkt natuurlijk ontspannend, maar helaas slechts voor korte tijd. Als behandeling voor spanningshoofdpijn of migraine is masseren niet zinvol. Zelfs voor hoofdpijn met nekproblemen als oorzaak, geldt dat bijvoorbeeld actieve houdingstherapie
veel effectiever is.

 

3. Acht uur slapen per nacht voorkomt hoofdpijn
Een te korte nachtrust kan invloed hebben op het ontstaan van hoofdpijn, met name voor migraine. Maar niet iedereen heeft dezelfde slaapbehoefte. Wel is regelmaat in het slaappatroon belangrijk.

 

4. Zonnebril helpt tegen hoofdpijn
Veel mensen denken dat fel licht de oorzaak is van een migraineaanval. Dit is zeer waarschijnlijk een fabel. In een voorstadium van een migraineaanval is er al overgevoeligheid voor licht, daarna kondigt de echte hoofdpijn zich pas aan. Chronische hoofdpijnpatiënten ervaren wel vaker hinder van felle zon of een computerscherm.

 

5. Dieet kan hoofdpijn voorkomen
Vaak wordt gesuggereerd dat bepaalde voeding invloed heeft op migraineaanvallen. Chocolade, snoep en kaas zijn hiervan voorbeelden. Ook dit is nooit bewezen. Net als fel licht is de zucht naar zoet of vet voedsel een voorstadium van de migraineaanval.

 

6. Paracetamol kan geen kwaad
Paracetamol bij hoofdpijn kan in principe geen kwaad, maar veel mensen gebruiken het te vaak. Hierdoor kan een tweede hoofdpijnvorm
ontstaan: medicatieovergebruikshoofdpijn. Kies daarom een passende behandeling van hoofdpijn. Voor zowel migraine als spanningshoofdpijn bestaan er middelen die bedoeld zijn ter preventie.

 

      

Eventueel extra informatie om te downloaden

PDF van "6 Fabels over hoofdpijn", door drs Raaijmakers, onze hoofdpijnneuroloog, in de Maximaal, het MMC patiënten blad

 

Informatiefolders, uitgegeven door het MMC

  

Het hoofdpijnspreekuur door onze hoofdpijnspecialisten vindt elke maandagmiddag plaats in Eindhoven, met diezelfde middag een met u te bespreken behandelplan nadat de diagnose met u is besproken.  

Via deze link vindt u nog meer informatie over onze hoofdpijnpoli: https://neurologie.mmc.nl/content/edit/99244/34

groepsfoto_multidisciplinair_hoofdpijnteam_2_large

                                                                                Ons hoofdpijnteam

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Neurologie
(040) 888 8410

 

Openingstijden
Maandag tot en met vrijdag
08.30 uur tot 17.00 uur

 

Routebeschrijving